
بررسی کتاب مانگا بیوشیمی | لعنت به هر چی چربیه
از مولکول تا سلول
اختراع میکروسکوپ دنیای عجیبی را، به روی دانشمندان و محققان باز کرد. دری به دنیایی مولکولی که تا به اون زمان کسی از وجودش خبر نداشت. ما نمیدونستیم که سلولها چطوری فعالیت میکنن یا اجزا تشکیل دهنده مواد خوراکی چیا هستن و هزاران سوال دیگه که بیپاسخ موندن. ولی تو دنیای حاضر کمتر کسی رو میتونید پیدا کنید که درباره زیستشناسی و دنیای شیمی اطلاعاتی نداشته باشه.
البته داشتن اطلاعات به معنی اون نیست که ما علم شیمی یا زیستشناسی بلدیم. بلکه باید بگیم این اتفاق خیلی کم پیش میاد که کسی علاقه داشته باشه تا بیشتر درباره دنیای مولکولها یاد بگیره. اونم به این خاطره که کتابهای آموزشی مدارس ما، علم رو با ادبیاتی سخت و غیرقابل انعطاف به دانشآموزان یاد میدن. ادبیاتی که باعث میشن ما دانشآموزانها مباحث علمی رو مقطعی یاد بگیریم و بعد از مدتی هم اونها رو فراموش کنیم.
حالا برای چی این اتفاق میافته؟ برای این که کتابهای درسی ما یه عنصر خیلی مهم رو ندارن. جذابیت یکی از عوامل مهمیه که باید در آموزش، به خصوص تو سنین پایه مورد توجه قرار میگیره. جذابیتی که باعث میشه دانشآموزان خودشون با علاقه برن دنبال یادگیری علم. اما چطوری میشه این جذابیت رو وارد کتب درسی مدارس کرد؟
محصولات فرهنگی کشور ساموراییها
راه حل این مشکل رو میشه تو کشور ساموراییها دنبالش گشت. ژاپنیها همیشه به عنوان یه کشور پیشرو تو آموزش شناخته میشدن و میشن. کشوری که تونسته محصولات فرهنگی و کتابهای آموزشی مدارسش رو خیلی خیلی جذاب کنه و باعث بشه یادگرفتن علم دیگه اونقدرها هم خسته کننده نباشه.
کتاب بیوشیمی رو استادهای ژاپنی برای همین با فرمول جدید نوشتن. کتابی با ایده نو و البته جذاب که با ارائه داستانی قابل فهم سعی میکنه تا یادگیری رو برای دانشآموزان آسونتر کنه. کتاب با ترکیب روایتگری کتابهای مصور ژاپنی یا همون مانگا با مباحث پیچیده شیمی، فرمولی رو بهمون میده که میتونه خسته کننده بودن کتب درسی رو از بین ببره.
نویسنده کتاب مانگا بیوشیمی
پروفسور ماساهارو تاکیمورا نویسنده کتاب بیوشیمی هستش. اون استاد تمام دانشگاه علوم توکیوست و در زمینه زیستشناسی مولکولی و ویروسشناسی بالاترین درجه علمی کشور ژاپن رو داره. تاکیمورا همچنین از فعالان علمی و اجتماعی مشهور ژاپنی هم هست که تو زمینه آگاهی بخشی به عموم جامعه ژاپن فعالیت بسیاری انجام داده.
البته نام این استاد با مطالعات گسترده تو زمینه ویروسشناسی هم شناخته میشه و یکی از دلایل علاقمند کردن افراد بسیاری به علم بیوشیمی هم هست. کتاب بیوشیمی یکی از موفقترین آثار این استاد دانشگاه توکیو هست که با ارائه مباحث این حوزه با زبان ساده توانسته کلی طرفدار پیدا کنه.
نویسنده تو مقدمه کتابش گفته: “بیوشیمی ترکیبی از زیستشناسی و شیمی است که در کنار هم فرآیندهای حیات را در ابتداییترین سطح تشریح میکند. این علم به مطالعه مولکولهای تشکیلدهنده بدن ما و سایر موجودات زنده و نیز واکنشهای شیمیایی درون سلولی میپردازد.
هر چه از اواخر قرن نوزدهم میلادی به طرف قرن ۲۰ام میآییم، دانشمندان تحقیقات شیمیایی درباره پدیدههایی در زمینههای پزشکی، علوم تغذیه، کشاورزی، زیستشناسی و بسیاری از موضوعات دیگر انجام دادهاند و این تحقیقات منجر به کشفهای باورنکردنی شده است.
وقتی به تنوع رشتههای ذکر شده در بالا مینگرید، بیوشیمی مجموعهای بینظمی از علوم مختلف به نظر میرسد. با این حال مفاهیم پایه آنها که توضیح شیمیایی پدیدههای زندگی است یکسانند حتی اگر اهدافشان متفاوت باشد.
منبعی برای دانشآموزان
بنابراین هر کس که قصد دارد در هر زمینهای و به هر میزان با بدن انسان یا پدیدههای زندگی سَر و کار داشته باشد لازم است که مبانی بیوشیمی را بیاموزد. این شامل رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، کشاورزی، علوم تغذیهای و پرستاری نیز میشود.
این مانگا بیوشیمی مهمترین نکات بیوشیمی را به صورت ساده توضیح میده. از این کتاب میتوان به عنوان کتاب مرجع، منبع تکمیلی دوره بیوشیمی یا برای دورههای رشته علوم پزشکی و علوم تغذیه استفاده کرد. میتوانید از این کتاب برای مرور سریع یا درک بهتر این علم جذاب استفاده کنید. حتی یک دانش آموز دبیرستانی نیز مطمئناً میتواند این مطالب را درک کند.
داستان کتاب مانگا بیوشیمی با ترجمه فارسی را میتونید از اینجا تهیه کنید.